söndag 31 augusti 2014

Summering av sommaren


Inkommande måndag börjar skolan och då måste man ju på allvar erkänna att sommaren är slut. Men vilken sommar det har varit!

Träningsmässigt har sommaren varit min allra bästa. Varför? Kanske allt detta har bidragit:

 • Förra säsongen var en enorm motivationshöjare!

 • Jag har aldrig tränat så mycket som jag gjort i sommar. 7 läger är avverkade om man räknar med Start-up lägret på Norrvalla i maj, och 42 dygn har spenderats på läger. I träningstimmar blir det över 330h sedan v.17 då säsongen börjar, men timmarna säger ju i princip ingenting. Egentligen kan man ju bara jämföra timmarna med sig själv, för alla har vi ju olika sätt att ta tid på träningen och olika utgångspunkter. Ca 40h mer än ifjol är det ändå, och då hade jag säkert 50h mer än sommaren innan.

 • Jag har aldrig tränat så hårt som i sommar. De hårda passen har varit TUFFA, och rätt många. På en del läger blev det 5 tuffa träningar på 7 dagar med över 30h träning. På flera sätt kan man säga att jag försökt spränga gränser hela tiden. Och med det menar jag inte att jag är gränssprängaren själv, utan bara att jag hela tiden utmanat MIG själv att bli bättre, träna mera, lite till, lite bättre, lite hårdare.

 • Jag har fått till en hel del bra tävlingar och tester som ytterligare höjt motivationen: Aateli Race var roligast, Jakob-Åttan var kul med så mycket publik "hemmifrån", Ylläksen Rullakisat gick definitivt över förväntan. 3000m:s testet, Korsholmsstafetten, rullskidtestet och båda mattesten resulterade också i rekord.

 • Tränat mera systematiskt styrketräning och använt många nya övningar.

 • Jag har vågat göra grundträningarna tillräckligt sakta och vågat vila.19 vilodagar samt 0 sjukdagar finns antecknade sedan v. 17. Vissa vilodagar är aktivare än andra men de har absolut noll att göra med skidåkning.

 • En stor skillnad är att jag har haft bättre kvalité också på det som inte varit hårda pass. Även om farten har varit låg har jag fokuserat på teknik och sånt bättre än tidigare, jag har verkligen varit "här och nu". Jag vet inte om det har att göra med att jag varit mera energisk än tidigare dygnet runt, eller om det har att göra med att grunduthålligheten har förbättrats.

 • Är väldigt noga med både sömn och kost!

 • Jag har vågat tro på mig själv.

 • Jag har stöd från familj, vänner och sponsorer som gör att jag har möjlighet att till 100% hålla på med skidåkning!!Sommaren är inte bara träning. "Civilt" har sommaren varit så härlig!

 • SOL, SOL, SOL och humöret på topp! Vem vill inte vara utomhus då? När Mr J simmat 10ggr måste det vara en sommar utöver det vanliga!

 • Jag har spenderat nästan alla vilodagar ute på villan, jag vet inte när jag senast har haft en sommar med så mycket villavistelse. Jag har degat som bara den ute på kobben och verkligen njutit av att småpyssla med sånt som inte har med skidåkning att göra!

 • En del annat har också hunnits med, såsom Sommarskidskolan - vad kul vi hade, hoppas det blir fortsättning i nästa år. Jag har cyklat till Moffas villa i Monäs, varit med om räkfest på Krokön, haft pyjamasparty med syskonen och stålfarmor, deltagit i midsommarfest på Hällön, varit på bröllop och studentkalas, chillkväll vid Jennys, grillfest med släkten i Monäs, hjälp till lite med pappas byggprojekt, kebaberat med Anna, paddlat med Malin och lunchat nästan varje vecka med Fammo. Plockat bär har jag också gjort, det har väl ingen missat så mycket som jag babblat om det. Nästan 25liter blev saldot. Inte kanske så häftiga saker kanske någon tycker, men jag skulle inte ha velat göra något annat! Är inte någon person som njuter av att sitta vid nåt uteställe och babbla med halvbekant folk jag ärligt sagt inte bryr mig särskilt mycket om, eller delta i en massa happenings, utan finner större glädje i att umgås med dem jag faktiskt vill vara med på ställen som inte är så stimmiga. Sån är jag, men jag förstår ju att alla ser olika på den saken!

 • Särskilt mycket jobb blev det inte, men det var heller inte tanken. Idrottsskolan i början av juni är ju det bästa man kan tänka sig som sommarjobb och jag hoppas jag får fortsatt förtroende i nästa sommar!

 • I sommar har jag mått så otroligt bra och njutit av att jag är jag!  Jag är inte perfekt, men jag duger - och det har inget med prestationer att göra. Låter lite mysko att jag kommit på det först nu, men det är sant. Jag är bra. Känn på den!!  Humöret är också helt annat än de 2-3 senaste somrarna, troligtvis p.g.a. att jag inte längre har anemi. Tidigare har jag varit helt däckad mellan passen och på vilodagar, men i år har jag varit så mycket mera energisk och social. Det i sin tur har lett till att sommaren varit så mycket mera än träna äta, sova när man har ork över till annat.
OM någon mot förmodan har orkat läsa ända hit så vill jag också passa på att tacka alla bloggläsare för intresse och all feedback ni ger både som kommentarer men också lajv. Tack, det sporrar!!

För att sammanfatta det hela så tror jag att sommaren varit framgångsrik för att jag tränat mycket, hårt och smart, mått bra, trott på mig själv, haft roligt, njutit, sovit  och ätit bra och för att jag har otroligt stöd från familj, vänner, sponsorer och förening.


Nu tänker jag dra ner lite på tärningsmängden för att totalbelastningen inte ska bli för stor, men fortsätta träna hårt :D hoppas jag på att jag får en utmanande och rolig höst!
Detsamma hoppas jag ni får, och att ni fortsätter att läsa förstås - Alla inlägg är inte romaner :D

Nu kommer bilder:
Här började det: säsongsavslutning i Ruka, Andrea och jag vann båda våra sträckor i stafetten. MOTIVATIONSBOOM


Det nya träningsåret inleddes med 3 träningar och vappenmiddag med Chill-gänget (Malin, Anna, Maria, Johanna, Emmi och jag)!
Lite styrketräning mellan alla tester. Lilli hittade en fin kameravinkel på Start-up lägret på Norrvalla.


Maria och jag med vackra studenterna Julin & Julin!

Jocki och Nina gifte sig! Finaste brudparet och roligaste festen!!


Sommarskidskolan i juni. Otroligt roligt men jisses vad slut jag blev :D


Direkt efteråt åkte vi på eget läger till Ylläs där vi tränade i regn och snö. Massa träning och massa mat. Och en 8,5h:s långlänk som jag är stolt över ännu.

 Midsommar direkt efter Ylläslägret. 14 grader kändes som värmebölja efter snöfallet i Ylläs! 2,5vilodagar och sedan Aateli race i Vuokatti


Pyjamasparty  på Hällön klämde vi också in!
6h:s långlänk dagen efter Aatelirace.

 Lärde Otto att paddla.


 Ylläsläger igen i juli. Fruktansvärt hett. 31h träning på 7 dygn!

Andreas ugnsrotsaker gjorde succé!


Värmeböljan fortsätter, perfekt viloväder efter läger!

 Grillfest efter ett lyckat lopp på JakobÅttan. Sliten men nöjd!


 I augusti blev det läger med FSS. Roligt och tungt!
Ylläksen Rullakisat. Emma vädrar tandställningen

Ylläksen rullakisat! Oskar har maga fram!

Räkfest med mångkamp. Team Duracell fick se sig besegrad av Team Hedlund!


I slutet av augusti läger igen, det blev nära ögat med björnen :D
P.s. inlägget om björnen fick läsarrekord! Nu förstår jag litegrann dem som hittar på rubrikerna till kvällstidningar (typ: "Victoria lämnar Daniel!", och inne i blaskan visar det sig att stackars Daniel måste klara sig två dagar på egen hand när Victoria åker till Taiwan på stadsbesök)
Rekordlång inlägg blev detta men jag lovar att det inte ska upprepas alltför ofta! Hade ganska mycket extratid när vi var på läger så då plitade jag ner alltsammans :)
2 kommentarer:

Anonym sa...

Rolig intressant läsning håller tummarna för nästa säsong.Roger

Emma sa...

Tack så mycket för feedbacken och lyckönskningarna Roger! :D Det värmer!

Skicka en kommentar