onsdag 12 november 2014

Första kometlandningen

Dagarna flyger snabbt förbi här vid Jeris. Tränar ganska lite ännu denna vecka för att "försöka" vara pigg till fredagens sprint. Idag gjorde de flesta av oss en förberedande träning inför helgens tävlingar. För min del blev det 15*15s snabbkraft, parstakningen är jag riktigt nöjd med men i den snabba diagonalåkningen uppför har jag lite att fila på under vintern. Blir lite väl sittande! Annars tyckte jag nog att jag hade mera explosivitet i kroppen jämfört med förra lördagen, tur det :)

I går kom det några cm snö och idag hade vi -13 grader och solsken (den lilla stund solen var uppe!).
I morgon skall jag bara träna en gång, då blir det testning av ett nytt par klassiska skidor. Som det ser ut nu blir det väldigt kallt till fredag, ca -20 grader. Hoppas det hinner ändras lite ännu, men skarpa spår lär det åtminstone bli.

Dagens nörderi:
I dag har rymdsonden Rosetta landat på kometen 67/P Churyumov-Gerasimenko. Sonden skickades ut 2004 och har jagat kometen i 10 år. För att bränslet skulle räcka så använde den sig av jordens och mars gravitationskraft. Den passerade nära planeterna vilket gjorde att den accelererade. Här finns rörelsebanan. Den klarade landningen men en av harpunerna som skulle avfyras och hålla fast den på ytan fick problem. Nu skall rymdsonden borra i kometen och göra analyser som den skickar hit till jorden med ljusets hastighet, det tar ändå 30 min. Kometen är 4,5 miljarder år gammal, precis som vårt solsystem. Då forskarna försöker finna hur liver kom till här på jorden har kometerna blivit en intressant pusselbit. Eftersom de har sitt ursprung från födelsen av vårt solsystem så hoppas man kunna finna tecken på liv i dem genom att undersöka dess sammansättning och urbeståndsdelar. Det finns hur många kometer som helst i vårt solsystem men endast ett få som är lämpliga för liknande test. En lämplig komet får inte ha för hög fart och inte heller ha för stor rotationsbana runt solen p.g.a. bränsleproblem. Man måste känna till dess bana exakt för att kunna beräkna hur den skall korsa sondens bana i precis rätta ögonblick. Den får heller inte komma för nära solen eftersom dess is smältar för mycket och den då inte bevarar sin ursprungliga materia. Hoppas de får fram något intressant, gonatt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar