söndag 14 juni 2015

Mitt fyrkantiga liv

Idag fick jag hör att jag har ett fyrkantigt liv.
Det var första gången jag har fått höra antydningar om att jag har ett inrutat liv, men säkerligen är det många omkring mig som har tänkt detsamma men aldrig sagt det rakt ut.

Jag förstår att man lätt kan se en elitidrottares vardag som monoton. Träning och mat på bestämda tider, kvällsstretch och läggdags kring kl. 22. Därtill träningsrelaterade saker som ska fixas, såsom lägerarrangemang, eventuella matförberedelser, kontakt med sponsorer och check av utrustning (vallning, stavvässning etc.). Att ta en krogrunda eller dra iväg på en roadtrip till Utsjoki en vanlig onsdag finns inte på kartan, åtminstone inte under juni-mars.

Själv tycker jag att mitt liv är allt annat än monotont. Längsta tiden jag är på samma plats är ca 7 dygn och över 100 dagar i året är jag ute på vift i Finland eller i världen. Jag har fått (och får)  se många länder med fantastiska landskap, som jag fått upptäcka tillsammans med mina bästa vänner med löpskor eller skidpjäxor. Eller alldeles ensam med en ren som sällskap. Jag har fått uppleva och ta del av många olika kulturer, allt från kulturen på en riktig purfinsk karaokepub/hotell till traditionerna på österrikiska familjehotell. En stor fördel med att idrotta utomlands är dessutom att man äter 3 gånger mer än "normala" människor, vilket innebär att man fått uppleva tre gånger mera mat och matkultur än en civil, känn på den...

 Jag får ständigt nya vänner och knyter kontakter som jag aldrig hade varit möjligt om jag inte idrottat. Av idrottsstjärnor, idrottslegender, duktiga tränare och mina närmaste idrottar och ex-idrottarvänner har jag lärt mig massor om idrott men också om annat. Från alla tävlingar, läger och övriga resor har jag fått upplevelser som gjort mig till den jag är och som  jag kommer att bära med mig hela livet. Upplevelser jag aldrig hade fått utan min idrott och än mindre på en torftig onsdagskrogkväll.

Naturligtvis är man inte alltid på resa och vägarna här hemmavid är inte alltid så fantastiska. De dagar jag är hemma motiverar jag mig själv att göra bra träningar genom att dela in vardagen i små mål tills nästa läger eller evenemang jag får se fram emot, om det då råkar vara ett läger eller vilodag på midsommar. Som grädden på moset har jag privilegiet att få studera till speciallärare, mitt drömyrke.

Jag trivs oerhört bra med mitt liv just nu. Vissa dagar kan träningen smaka trä, och ibland har jag lust att kasta min graduavhandling i toaletten, men alltid finns det något att glädjas över. Dessutom tränar jag ju högst 5h av mina vakna 15h så mycket hinns med bara jag vill! Detta är ändå en vardag jag inte vill ha, och inte kan ha, för alltid, men jag är helt övertygad om att jag hinner ha ett riktigt fyrkantigt Andersson-liv i framtiden och jag har därför inte särskilt bråttom dit.

Mitt liv kanske inte är som ett vanligt, men fyrkantigt ska ingen påstå att det är förrän de provat leva det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar