onsdag 24 juni 2015

Svar på frågor

Tjoho, jag har fått nya kommentarer/frågor!


1. Hur mycket tränar du i timmar och km?

Jag antar att du som frågar menar per år, för per vecka är det väldigt svårt att ge några riktlinjer då det helt beror på om man är på läger eller har vilovecka.


Säsong 2014-2015: 797h 50min, ca 9200 km
Säsong 2013-2014: 774h 15min, ca 8900 km
Säsong 2012-2013: 681h 40min,  8000 km

Övriga säsonger har jag inte insatta i Elogger, utan i träningsdagböcker som ligger hemma i nån låda. Men jag har rätt bra sifferminne och kan med stor säkerhet säga att jag under de 4 tidigare säsongerna tränade mellan 600 och 650h. Första året i gymnasiet tränade jag 520h och sista året i högstadiet (som var min fösrta säsong med träningsdagbok) 420h.


En kort kommentar: Kilometrarna säger i princip ingenting, egentligen inte tiden heller. Varför? Folk räknar träningstiden olika och folk tränar på olika sätt. Vissa har tävlingssäsong också på sommaren, andra inte. Olika personer tål olika mycket träning och dessutom varierar mängden skador och sjukdomar man drar på sig.

Det som är bra med att dokumentera sin träning är att det ger en riktlinje om hur mycket man tränar men framförallt ger det en bra "bank" när man vill jämföra sin egen träning under olika år eller perioder. Exempelvis proportionerna grenmässig träning, fartuthållighet, maxuthållighet, styrka etc. är lätt att följa med. För mig märktes det störst skillnad på träningsmängden (och resultaten) när jag började i Idrottsgymnasiet i Vörå 2007 samt första sommaren jag skippade sommarjobbet (2013). Jag tror att träningen under åren 2011-2013 hade gett mera om jag hade upptäckt mina allergier och anemin tidigare, men det är svårt att veta.

Mängden träning i år blir liknande som ifjol under sommaren men mindre under vintern. Då ska jag vara fräsch och grym!

2. Dricker du kaffe eller te?

Nej och nej. Ibland sympatidricker jag te, bara för att ha någontiong att röra i när alla andra också rör omkring skeden i sina koppar, men egentligen tycker jag det är ganska äckligt. Det smakar ju kaffesump! Utom mommos egna te på mynta, det är gott!


(P.s. receptet på wooken kommer senare)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar