torsdag 16 juli 2015

Resan

I måndags kom jag hem från interrailen och jag är mycket nöjd med resan. Vädret hade vi riktigt tur med, endast 1 regnig dag av 14. I stora drag blev det så att vi sov 2 nätter i varje stad. Nivån på hostellen varierade ganska mycket, finaste var i Wien och skitigast var det nog på party hostel i Krakow. Där luktade det enormt instängt och ruttet i rummet, men det blev man imun mot efter en stund. Men det var också det hostel som var roligaste att bo på, trevlig personal och kula gäster, speciellt ett gäng från Johannesburg i Sydafrika.

Vår slutgiltiga resa blev Riga, Warsawa, Krakow, Prag, Wien, Bratislava och Budapest. Vi var rätt så aktiva under resan, på dagarna deltog vi i guidade stadsturer och sedan på kvällarna var vi oftast på pub crawl. Det är då man är ett gäng, oftast från vissa hostel, som besöker ett antal pubar tillsammans. En målsättning med resan var att testa på mycket olika ölsorter, både för att jag tycker om det och för att det var lika billigt som vatten. En positiv sak med att vara ute på kvällen och natten var att det var mycket skönare temperatur då. Vissa dagar hade vi t.o.m. 38 grader i skuggan. Halvvägs under resan blev vi rejält förkylda och det gjorde att man svettades ännu mera, rekordet var nog i Wien då det var 31 grader på natten och jag hahe sjuk hals + stegring. Man brukar ju tala om att svettas i lakanen och det gjorde jag verkligen då. Men det var bara att ”gilla läget”, som vårt motto under resan var.

Höjdpunkten var definitivt tandemfallskärmshoppet vi gjorde i Prag från 4000m höjd. Känslan då man föll ut ur planet var så häftig och magstickande att det säkert tog 20s innan jag märkte att jag hade upp munnen och att den var kruttorr. I 60 s föll jag fritt innan min partner drog ut fallskärmen. Nere på marken så kände man ett stort rus genom kroppen i ca 1h. Det enda negativa var att  den snabba tryckskillnaden slog lock för öronen och dessutom fick vi lite öronvärk. De sa att det skulle gå om efter 10-15 min men jag var halft döv i 2 dygn och min resekompis är det ännu. Jag tror det blev värre av att vi var förkylda då vi gjorde det. Ändå helt klart värt det.

En annan stark upplevelse var också besöket vid Auschwitz. En grym plats, vars händelser men inte riktigt kan förstå till fullo. En sak som slog mig mest var storleken på Auschwitz II-Birkenau lägret. Området var enormt med baracker så långt ögat nådde, de flesta var bara ruiner med skorstenen som stod kvar. Om ni besöker stället någon gång kan jag starkt rekommendera att ta en guidad tour istället för att gå ensam. Det kostade endast 30e innehållande skjuts till och från Krakow. Utan guide skulle det ha varit svårt att få ut någon information om alla platser och byggnader.

Eftersom jag inte är så enormt intresserad av historia och kultur så har jag svårt att se skönheten hos vissa gamla byggnader och kyrkor. Däremot tyckte jag att parlamentet i Budapest var otroligt stort och fint. Dessutom tyckte jag att städerna var finast om kvällarna, både Prag och Budapest hade en liten kulle/berg vid sidan om staden varifrån man kunde se ut över staden. Dit tog vi oss på natten och det var verkligen värt mödan. Det som var fint med både Prag och Budapest var floden som gick genom städerna och broarna över dem som var fint belysta.

Jag har en del bilder från resan och kan lägga upp några här. Christian har flera bilder men han fortsätter resa i ännu 1 vecka jag får vänta på de bilderna tills han kommer hem. 

Nu är jag tillbaka i verkligheten och väntar att förkylningen ska ge med sig. Ska bli riktigt skönt att börja röra på sig efter 3 veckors uppehåll och en kost baserad på vitt bröd, nutella, vatten, kebab, pizza, hamburgare, korv, öl och en lokal maträtt på varje plats.
Fångade solljuset fint på bild i Krakow

En paus efter att ha varit på stadstur i Krakow.

Ett av fyra krematorium. Bara en liten del av det var byggt ovanför marken. Så enorm att inte ens tyskarna lyckades spränga bort det. 

En del av krematoriet som var under marken.

En grav med aska från krematorierna.

Här sov de. De äldsta som sov längst ner sov på bara sten eller lera. Dit rann bl.a. avföring och annat vidrigt från de som låg ovanför. Sjukt.

En stor schnitzel från Wien.

Den regniga dagen kom i Bratislava.

Budapest, Karv och Donau.


Panoramabild över Budapest från kullen.

Budapest och jag.
Karv, Prag och natt.

Min nya cykel.

Min nya cykel är nu redo för provkörning, bara jag blir det också så blir det åka av :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar