tisdag 18 augusti 2015

Jag flyttar till Vörå!Dagens exklusiva nyhet: jag blir Vöråbo till hösten.
Som jag hintat om tidigare har jag hittat mig en fräsch och fin tvåa mitt i centrum... av Vörå!
Egentligen hade jag planerat det sedan april men har hållit inne med det av olika orsaker.
Men nu är alla detaljer ordnade och det bästa av allt är att jag fått med mej Andrea! Men vi kommer att bo i skilda lägenheter för att det inte ska bli för mycket av det goda, hehe.

Orsakerna till flytten
- Jag behöver ett ställe att bo på.
Min förra kämppis Johanna är klar med sina studier och har flyttat tillbaka till kobben (Åland) så det var hursomhelst dags för mig att hitta en ny lya

- Närheten till ett högklassigt skidspår med toppenbra service.
Skidmöjligheterna i Vasa har varit under all kritik de senaste vintrarna och jag har pendlat till Vörå 2-3 ggr i veckan för att få skida på bra spår. Resten av skidpassen har gjorts vid Öjberget, och ca 7 av 100 pass har genomförts i perfekta förhållanden... Att ha tränat bra hela sommaren och hösten, för att sedan slinta omkring på ett isigt spår hela vintern känns ju hur oproffsigt som helst. Mycket tid, energi och bensin går åt till ett evigt pendlande och förra vintern var jag urled på hela situationen. Blir nästa vinter bra och Vasaspåren är i grymt skick, är det ju bara en win-win situation: då är ju säkerligen Vöråspåren också bra!

- Studierna kräver inte att jag bor i Vasa
Av mina studier har jag bara kvar gradun, som jag kan och vill skriva hemma i en lugn miljö, två fältpraktiker och tre vanliga kurser. Bara två av dessa kurser går före eller under skidsäsongen, varav den ena  är delvis nätbaserad. Det betyder att jag kanske har 1-2 lektioner i veckan i Vasa och till dem kan jag med fördel pendla. Andrea kommer ju också att pendla så vi ska försöka koordinera oss. Om man tänker på vad man behöver ha med sig är det så mycket enklare att pendla till skolan (skolväska) än till träning (träningskläder, ombyteskläder, duschgrejor, återhämtningsmål/mat, utrustning, vallningsgrejor). Det eviga packandet är något jag helst vill minimera.

- Närhet till perfekt idrottarservice
I Vörå finns Andreas och min tränare Rolle varje dag och förbundstränaren Henkka 2-3 ggr i veckan. Ledda träningar är det som sporrar en mest, även om man också behöver få vara själv ibland. VRIA:s duktiga massör David Fred finns också på plats på tisdagar för ravistelu (massage efter träning) och vanlig massage. Idrottsgymnasiets andra tränare och anställda finns också på plats dagligen, och även om de är anställda för gymnasieleverna tror jag inte de har något emot att man dyker upp på någon träning eller rådfrågar dem om exempelvis styrketräning eller rörlighet. De lär också ha fått en grym kock till Campus Norrvalla så där kanske man börjar luncha! Dessutom är det nära till friidrottsplan, terrängspår och fotbollsplan (skämt!), och som pricken på i:et öppnar ett gym 50m från min lägenhet i september. Det som är bättre i Vasa är en bättre simbassäng, bättre asfalt för rullskidning och närheten till Botniahallen. Men man kan ju inte få allt, och det finns ju något som heter bil :)

- Praktiska arrangemang med bilen
Jag har ju ingen egen bil, utan Manda och jag delar den. Vissa av veckorna i Vasa har jag därför varit beroende av bilägarna Oskar eller Maria vad gäller träningar som kräver bil (Botniahallen, Öjberget). Även om det går att koordinera träningarna så tvingas man ibland till kompromisser, och vissa stressiga veckor är det bara sjukt jobbigt att fixa logistiken. Därför vore det alldeles underbart att ha en bil utanför dörren precis då man behöver och att inte behöva planera varje vecka i detalj för att få allt att klaffa. Nu när inte Oskar tränar varje dag längre skulle det inte ha fungerat för mig att bara ha bilen ibland, och då hade det varit Amanda som hade drabbats. Eftersom hon också bor i Vörå (på internatet 300m från mig) kommer vi ju att kunna dela bilen hur bra som helst! Det var sagan om bilen.

Ekonomiskt lönar det sig också, även om det inte är den primära orsaken till flytten. Hyrorna i Vörå är ju som ni förstår i en helt annan dimension än i Vasa - nu kommer jag att kunna bo riktigt flott i en tvåa alldeles själv!

Oujee vilken text. Märks det att jag har lite att göra idag?
Hursomhelst, det ska bli riktigt roligt att flytta till Vörå igen! Lägenhetsnycklarna borde jag få denna vecka så mot slutet av veckan drar vi iväg med flyttlasset. Och då menar jag LASSET!
Den första september flyttar jag in. Det kommer att bli en strålande höst, bara jag får fötterna att fungera. Annars får jag väl pumpa på gymmet och börja gå på Arbiskurser. I höst har de en snickarkurs i Vörå som lockar rejält! Och nån slags tårtdekoreringskurs samt nån Yoga-kurs... Arbiskurser kan jag i och för sig delta i också med fungerande fötter!

Det vore intressant att höra vad ni tycker om min flytt! Lantligt? Smart? Kniidot? Korkat?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Heja dej säger jag, tummen upp! Det verkar ju synnerligen genomtänkt så det kommer säkert att bli bra. Lycka till med flytten och hoppas fötterna vill börja samarbeta med dej snart igen!

H. Coachen

Emma sa...

Tack! Ja de ska bli riktigt roligt med någonting nytt, och att få bo på lite yta känns inte heller helt fel! Angående flytten kan jag nog behöva lyckönskningar, he e grömti tavara! Egentligen borde jag hyra en lastbil och utnyttja mitt C-körkort, hehe :D Har ni vägarna förbi Norrvalla är ni mycket välkomna på kaffe! :D

Anonym sa...

Lastbilsflytt vore något det :) och man vet ju aldrig när vägarna bär till Vörå så det är nog bra om du har kaffikokaren överst på lastbilslasset!

Emma sa...

Vid närmare eftertanke har jag ingen kaffekokare! :O så de får bli te om jag inte hinner skaffa mej en! :D Zorro hälsar R. att han hade det roligt hos M&M! Nu är han alldelrs slut efter vår flyttardag ;)

Skicka en kommentar