lördag 29 augusti 2015

Nya kuddfodral

 
Hejsan!
 
Det blev över en del tyg från gardinsfixandet och dessutom hittade jag två överflödiga innerkuddar som låg bortglömda i skåpet. Vad göra? Kuddfodral förstås!
Hela förmiddagen har jag suttit och pillat vid symaskinen, men det var det värt!
 
 
Först gällde det att damma av geometrikunskaperna för att få till en symmetrisk femuddig stjärna, som jag använde som mall för applikationerna som jag fäste på kuddfodralen. Rakt ska va rakt!
 
Särskilt mycket behövdes inte: 130cm*50cm blått tyg i två uppsättningar, två vita stjärnor och en bit vliesofix, det vill säga en typ av dubbelhäftande papper. (Om du vill veta mera om hur man kan fästa dekorationer på tyg, titta exempelvis här.)
 
Efter att ha fixerat stjärnan med vliesofixen sydde jag raksöm längs med stjärnans kanter. I skolan har vi använt tät knappnålssöm, men jag tyckte att det blev minst lika bra såhär. Det kan hända att stjärnan kan börja fransa lite med tiden, men det gör inget för mig. Knappnålssömmen ser så klumpig ut tycker jag, och det är svårt att få exakt rakt...
Här är slutresultatet! Kuddarna ser lite knöliga och osymmetriska ut, men det är för att innerkuddarna som användes här var ungefär lika jämna som potatissäckar. Är riktigt nöjd med vad jag åstadkommit! Som kuriosa kan jag förtälja att styckpriset är under 2 euro!
 
 
Dags att vika ihop och placera i högen med det sista som ska till Vörå innan jag flyttar in.
 
Vi åkte en sväng dit i torsdags i och med Operation Flyttlass nr 2. Pappa fick kånka så att han snart får ett diskbråck till... Jag försöker ju att lyfta, bära, gå och överhuvudtaget röra på mig så lite som möjligt för att fötterna ska ha en chans att överleva. Gissa om det känns löjligt att stå och se på när andra jobbar, som värsta "kommunalaren" som man säger här i trakten.
 
Det blir verkligen toppenbra i mitt nya hem, jag ska absolut visa bilder när jag fått allt på plats!
 
Dagens (budget)tips:
 
Köp färdiga lakan och använd som tyg när du vill sy textilier till hemmet. Lakanstyg är ju inte tillräckligt slitstarkt att använda som möbeltyg, men som vimplar, gardiner och kuddar fungerar det utmärkt. Den här tiden på året vimlar det av extrapris vid affärer som Jysk och Sotka och det finns  överraskande alternativ både vad gäller kvalité och färg. Ännu ett plus är att det är tidsbesparande att sy när flera av sidorna är snyggt fållade från förut. Nackdelen är ju att de så gott som alltid är enfärgade, men genom att dekorera med överblivet mönstrat tyg, utklippta tygbokstäver eller symboler, tofsar, snören eller kantband får man till det där lilla extra!
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar