torsdag 7 januari 2016

Nyårslöfte: Att bli mera klimatsmart!

Tjenixen!

Tänkte berätta lite om mitt nyårslöfte. Jag ska nämligen börja göra flera klimatsmarta val i vardagen!

Även om jag inte är någon klimatbov, kan jag bättra mig på många punkter. Fram till detta livsavgörande skede har jag i princip bara gjort 6 bättre gärningar på klimatfronten.
- Jag har köpt grön el i ett halvår
- Jag slänger aldrig mat (det måste ju vara den mest korkade saken man kan göra!)
- Jag vrider ner värmen när jag är bortrest en längre tid.
- Jag sopsorterar och agerar sorteringspolis hemma
- Jag har lågenergilampor
- Jag säger NEJ TACK till reklam
Med andra ord är jag väl som vilken semi-klimatmedveten och snål finne som helst :)

Nu är det dags för en förändring! Man kommer ingen vart genom att sitta och buttra över att de stora pojkarna inte kommer fram till nånting konkret på olika möten. Istället kan man ju dra sitt strå till stacken, utan att för den skull sänka sin levnadsstandard märkbart eller krångla till det mer än nödvändigt. Från denna härliga bok har jag knyckt en del tips som jag tänker börja följa.

Många av de här sakerna vet man egentligen från förut, det handlar i mitt fall oftast om lättja.

HEMMA:
- Ha det inte för varmt hemma
- Ha det inte för kallt i frysen (-18 ska de va!)
- Ladda inte telefonen under natten
Det tar ju bara en timme att ladda den, inte 9!
- Låt maten svalna helt innan du sätter den i frysen/kylen
- Stäng av TV:n och datorn helt och släck lampor.
Det här vet alla, men vem kan säga att de alltid gör det?

KONSUMTION :
- Sluta köpa onödiga och billiga grejer.
Mycket av det man (=jag) köper behöver man egentligen inte. Det man köper borde hålla flera år och användas massor! Det här är saker som alla känner till, men igen: vem kan säga att de vid varje inköp frågar sig om de verkligen BEHÖVER det som finns i korgen?
- Köp saker och kläder begagnat via fb-sidor eller loppisar
- Dissa saker med onödig inpackning/plast
- Köp inte vatten på flaska!
- Ta plastkassar med till butiken, eller ännu hellre: sy egna av lite tygrester
- Sluta använda fruktpåsar. (Svindlande 300 påsar använder jag per år)
Fruktpåsar måste vara den sämsta uppfinningen någonsin. De håller ju inte ens i 1 min!
Som den blivande greenie jag är håller jag på att sy egna genomskinliga fruktpåsar av ett överblivet gardinstyg. Åh vad jag ska flina åt kassörskan när jag kommer med mina snygga ekopåsar. Skratta inte, för det är på riktigt världens grej! Drömde en natt att syrran och jag blev miljonärer när vi började produktutveckla och skrev kontrakt med S-market.
- Sluta använd plastpåsar och- folie överlag .
Förvara saker i väskor och mat i burkar med lock, och använd t.ex. de här klämmorna för att försluta förpackningar som du annars skulle sätta en påse kring. Värda ett Nobelpris enligt mig!


MAT:
- Köp närproducerade grönsaker och frukter och beakta säsong.
Egentligen gäller den tumregeln för all mat, och just den biten är jag usel på att följa. Nu är exempelvis rödkål, vitkål och rödbeta smarta val, har jag klurat ut. Gurka är å andra sidan rätt så näringsfattig under vintern (men det är den annars också så den brukar jag skippa). Hur varorna är transporterade spelar också in - flyg är absolut värst, medan båt faktiskt är bättre än lastbil. Det är en riktig djungel: att köpa tomater från ett växthus i Närpes vintertid kan i vissa fall vara värre än att köpa dem från Spanien där de odlats utomhus. Egentligen borde man fråga massor i butiken, för det kan ju på sikt förändra butikens inköp. Vill man inte fundera på "struntsaker" kan man ju ta en titt på nästa punkt...
- Ät mera vegetariskt
När djuren betar är det simpelt uttryckt bara vart tionde grässtrå som blir till kött. Man sparar alltså en massa energi om man äter växter, frukter och grönsaker direkt istället för att ta "djuromvägen". Dessutom räcker maten till många fler, samtidigt som den också är mer näringsrik. Tvärtom vad jag tidigare tänkt så behöver man ju inte bli vegetarian på heltid, utan redan någon dag i veckan gör otrolig skillnad. Själv har jag tjuvstartat med de här och ätit 1 vegerätt i veckan i november och december, och 2016 tänkte jag utöka det till 2. Det finns 3 "bullshits" om vegemat: 1. Man får inte tillräckligt med protein, 2. Det smakar hö, 3. Det är svårt. Fel, fel, fel. Om nån är intresserad delar jag gärna lite recept på bloggen, recept som fått tummen upp också här hemma vid biffnästet.
- Ät mera potatis och mindre ris! (Yes, sir!)

RESOR:
- Ta inte bilen till affären (eller gymmet/skolan/jobbet) om du bor på cykelavstånd!
Att ha punktering är ingen vettig ursäkt! Dessa resor orsakar de värsta "vardagskoldioxidutsläppen" såvida du inte har en riktig miljönissebil. Det här handlar inte om något annat än lättja och dålig planeringsförmåga!
- Istället för södernresor: lokalturista mera, campa eller bo i tält.
Definitivt mera minnesvärt! Inom en snar framtid kommer ekoturism att ha grymt mycket högre status än svettiga södernresor som innebär sjukliga mängder koldioxidutsläpp! Detta stöder också landets ekonomi (h. ekonomen)
- Åk smartare: samåk och använd lokaltrafik.
I en nördtidning hittade jag en ihopvikbar cykel som är perfekt för pendlare när de ska transportera sig mellan tåg-/metrostation och hem/jobb. Kolla in den här, den har inte ens en kedja som kan gegga ner en!

Japp, det var det. Jag tänker främst börja cykla mera, konsumera mindre onödiga prylar och äta mer miljövänligt. Resultatet kommer att bli en rikare och friskare människa på en planet som mår pyttelite bättre!

För de klimatsmarta valen ofta är de mest ekonomiska och de mest hälsosamma, ibland också rätt trendiga. Tänk vad mycket pengar man kan spara på att cykla till jobbet varje dag, på att ha det några grader kallare inomhus, på att sluta slösa energi i hemmet, på att köpa på loppis och på att konsumera mindre slit-å-släng-prylar (och grön el är faktiskt inte dyrare)! Tänk också på hur bra kroppen mår av mera vardagsmotion och av  näringsrikare mat (eftersom den är närproducerad, säsongsbetonad och mera vegetarisk). Knoppen mår också bra av att kroppen hjälper till att göra världen lite bättre!

Och idrottare, vet ni att vi är de riktiga bovarna. Tänk på hur mycket vi reser med både bil och flyg och hur ofta vi sitter ensamma i bilen. Dessutom finns det ingen som vardagsmotionerar så lite som en riktig elitidrottare, under tuffare perioder skulle man helst ta bilen mellan sovrum och matsal om det gick... Fruktansvärda mängder kött äter vi också! Det kan ju vara knepigt att börja resa mindre, men man kan resa smartare. Och framförallt kan man kompensera genom att göra många men små klimatsmarta val i vardagen!

Jag skriver inte det här inlägget för att jag försöker vara en förstå-mig-påare, tvärtom: jag är verkligen inte bättre än nån, men har nyligen blivit väckt på allvar :D Det känns så spännande och givande att aktivt göra bra val som gynnar det mesta. Jag vill helt enkelt dela med mig av min inspiration.

P.s. kontakta mig om ni är intresserade av fruktpåsar ekodeluxe!

3 kommentarer:

Saga R sa...

Bra tips o funderingar! Har själv också en tid funderat på fruktpåsarna, hur onödiga de är så kort som deras livslängd är och vilken enorm miljöbelastning de dessutom innebär! Så ifall du är villig att sälja en ekopåse är jag, som inte i min vildaste fantasi förstått att utveckla nåt dylikt, intresserad av att köpa ;)

Emma sa...

Hej!
Tack för feedbacken! Javisst är fruktpåsarna helt katastrofalt dåliga, men på något sätt fortsätter vi ju bara använda dem ändå. I brist på min superkasse alltså :D Å va KUL att du är intresserad, jag hör av mig när jag grejat klart! :D

Saga R sa...

Jee va kul! Ta ingen stress dock :)

Skicka en kommentar