tisdag 12 januari 2016

Vegerätt 3: linsbiffar med ugnsrödbetor och fetaoströra

 
Biffarna på bilden ser ju ut att vara kotungor. Haha vilken ful bild och vilken hungrig fotograf.
 
Receptet på biffarna kommer från syrrans nya Rutiga kokboken, men tillbehören är mina idéer.Jag är så lycklig över det här receptet. Det är gott, ingredienserna behöver inte importeras från Gutakakaöknen och det hela tar inte länge att göra. När du en gång håller på tycker jag du ska göra dubbelsats! Angående rödbetorna så förtjänar de att få en chans till. Jag har ogillat rödbetor ända fram till typ 2013 då mormor en gång bjöd på rotfrukter i ugn (potatis, morötter, lök och rödbeta). Rödbetor i ugn är något helt annat än den inlagda geggeligeggan man har fått i skolan. Som kuriosa kan jag berätta att rödbeta är naturen egen detox: den sänker kolesterolvärdena och rensar ut naturliga slaggprodukter ur kroppen. Vill du spetsa till dem lite grann kan du ringla honung över.
 
Rödbetor i ugn:
1kg rödbeta
olivolja
salt, peppar, örtblandning
(+ev honung att ringla över vid servering)
 
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Skala rödbetorna och skär dem i jämnstora klyftor
3. Sätt klyftorna i en skål, tillsätt olivolja och kryddor efter behag och rör om.
4. Bred ut dem på en plåt (med papper) och dem låt vara i ugnen i 20-30min. (Under tiden kan du göra linsbiffarna)
 
OBS! Rödbetssaften färgar av sig på det mesta så pilla inte på annat under tiden då du hackar och skalar. Jag hade rödbetsfärg i hela köket!
 
Linsbiffar 4 port:
 
5 dl kokta röda linser (=2-2,5 dl okokt)
1 lök
2 morötter
2 ägg
2msk potatismjöl
salt
peppar
(mitt tillägg: paprikapulver och torkad persilja)
smör till stekning
 
1. Koka linserna enligt förpackning. Låt dem inte bli överkokta. Häll av vattnet.
2. Hacka löken fint
3. Skala och grovriv morötterna
4. Blanda samman linserna, lök, riven morot, ägg och potatismjöl
5. Krydda enligt behag (mer än du tror och smaka av!)
6. Hetta upp en panna med smör i. Klicka ut smeten och tryck ut till biffar. Stek ca 2 min per sida. Ju mera stekyta desto bättre blir de!
 
OBS! Om du ska hinna göra linsbiffarna under tiden som rödbetorna är i ugnen borde du ha kokat linserna på förhand!
 
 
Fetaoströra:
150g fetaost (jag använde ekologisk gjord på får- och getmjölk, hela 10c dyrare än den oekologiska)
6 soltorkade tomater
svartpeppar
 
1. Smula sönder fetaosten i en skål
2. Finhacka de soltorkade tomaterna och blanda bitarna med fetaosten.
3. Strö över lite svartpeppar och servera till biffarna.
 
 
I den här rätten fungerar linser som kolhydrat- och proteinkälla, ägg och fetaost som fett- och proteinkällor medan rödbetan innehåller kolhydrater.
Rödbetorna är inget måste, men gör du linsbiffarna ska du definitivt testa fetaoströra eller tsatsiki som tillbehör!
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar